Börja sy egna kläder

En oerhört rolig och kreativ hobby som många delar är att sy sina egna kläder. På senaste tiden har intresset för att sy till och med växt en hel del. Folk har helt enkelt tröttnat på de stora klädkedjorna och vill testa på att sy kläder på helt egen hand.

297855-seamstress

Intresset för att sy är större än på väldigt länge, rapporterar mitti.se. Det är till och med så hett med sömnad och textilarbete att man gjort ett nytt tv-program som heter ”Hela Sverige syr”. Men det är inte bara på teve som det sys för fulla muggar. Ansvariga på flera yrkesskolor runt om i landet märker att intresset för att gå en kurs i sömnad har ökat. Anledningen till att så många är intresserade av att sy eget tror de på yrkesskolorna har att göra med att folk tröttnat på de stora klädkedjorna.

Lätt att börja sy

En annan anledning till att så många är intresserade är att folk har fått upp ögonen för hur lätt det faktiskt är att sy egna kläder och annat i textil. Exempelvis går det enkelt och smidigt att beställa hem tyger från nätet och det finns ett enormt utbud till billiga priser. Sedan är det bara att börja lära sig på en kurs eller på egen hand hur man göra. Några tips för nybörjaren är att:

  • Köpa en bok som handlar om sömnad för nybörjare och studera den.
  • Hitta mönster på nätet, i tidningar eller böcker. Läs mer.
  • Börja med att sy något enkelt, baserat på det enklaste mönstret som finns att hitta. Välj även ett stadigt tyg som inte glider, till exempel linne eller bomull.
  • Mäta och prova tyget noga innan det är dags att sy, att få rätt passform är A och O.

Börja sälja kläderna

Övar man tillräckligt mycket och blir riktigt bra på att sy, kan man till och med tjäna lite pengar på att göra det. I den här artikeln kan man läsa om en kvinna som tagit sitt syintresse steget längre och öppnat en näthandel där hon säljer sina egensydda linnekläder. Kvinnan har även börjat designa de kläder hon syr men i vissa fall utgår hon från grunden i befintliga mönster.