Katter älskas på nätet men lämnas bort på riktigt

För många kan katter vare endast husdjur – men på nätet, är katter så mycket mer. Och med allt från grumpy cat till kattsmileys har katter blivit det absolut populäraste djuren av vår tid. Det finns till och med ett nytt kattspel som slog rekord på Kickstarter, och drog in hela 44 miljoner. Helt galet. Detta har man även lyft i en artikel från Veckans Affärer och man berättar då att spelet helt enkelt går ut på att varje spelare i tur och ordning drar varsitt kort från leken och om man drar en katt som exploderar, åker man ut. Det låter helt galet, men bara det att en katt är med så blir det populärt. Det visar på katters popularitet.

Katter lämnas trots popularitet

Men trots att katter blivit så otroligt populära är det fortfarande många som lämnar bort sina katter efter sommaren. Sommarkatter är ett numera känt begrepp och innebär att man har hand om en katt på sitt landställe. Man ger den mat och leker, men när sommaren sedan tar slut lämnar man landstället där katten har bott och katten får snart svårt att överleva. Dessvärre verkar det inte längre handla om att endast sommarkatter överges. I ett inslag från  Sveriges Radio kan vi läsa att katter överges året om, någonting som självklart gör att katthemmen snart blir överfulla.  Dessutom kommer det allt fler händelser med människor som inte tar hand om sina djur, exempelvis som mannen i denna artikel. Han har 30 katter, men kan inte ha hand om dem. Det är fel och ås kan det inte gå till.

Katt guldfisk laptop

Tänk över beslutet att skaffa katt flera gånger

Om du funderar på att skaffa en katt är det viktigt att du funderar över om du har tid och ork. Det kostar både tid och energi, men självklart är det värt det i slutändan. Dessutom är det viktigt att ni ser till att ha möjligheterna att hantera eventuella sjukdomar som katten kan drabbas av. Ibland räcker det med att köpa medicin på http://www.svenskadjurapoteket.se men ibland kan det behövas hjälp från en veterinär. Det viktiga är att ni som har hand om katten följer den tills den är gammal. Oavsett boende situation, eventuella sjukdomsbesvär eller skador och ifall intresset tryter.

Detta är även någonting man lyfter i inslaget från Sveriges Radio, där de berättade om att katthemmen är fulla. Så här säger Mia Carlsson som arbetar på ett kattboende:

– Det är folk som åker på semester och tror att katten klarar sig själv hemma, men så är det inte. Eller så dumpar de katter på en återvinningsstation för att de tröttnat på dem.

Som tur är kan katthemmen ta hand om flera katter som lämnat, men ju fler katter som lämnas – desto svårare blir det för katthemmen. Problemet måste helt enkelt lösas innan katten köps: vill du inte ha katt, köp inte. Då får du helt enkelt stanna hemma framför datorn och följa grumpy cat, kolla kattfilmer eller ta fram mobilen och spela något av de många kattspel som finns.