Konst som hobby

I dag skriver vi om en hobby som en kan ha även fast man inte är superrik, nämligen att samla på konst. Oavsett om det är för inredning eller just hobbymässigt och konstintresserat. Vi skriver även om hur ny teknik kan skapa tavlor i samma stil som kända konstnärers.

Gallerievighet.se2I Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur inredning är ett intresse vi ärvt och att hur vi inreder våra hem i dag är lika viktigt som hur vi väljer att klä oss, det säger alltså lika mycket om oss. Kanske är det även så att det ideal som länge hägrat kring inredning med att allt ska vara ljust och fräscht, är ett arv från det tiden då ett gott boende var lika med statlig politik. Intresset för bostäder kanske inte är särskilt nytt med andra ord, även om det har förändrats på andra sätt och blivit förfinat – mer självupptaget och nästintill en hobby och ett intresse.

Personlig, egen konst eller dyr konstsamling?

Många väljer nog också med noggrannhet vilken tavla och vilken inredningspryl som ska vara vart. För vissa är konst superviktigt, för andra är kanske belysningen eller tapetfärgen viktigare. Om en vill ha mer personlig konst är det en bra idé att sätta upp sina egna bilder på väggarna som Kristin gör, köp canvastavlor hos printasquare till exempel. Sedan kanske vissa har som hobby att samla finare, eller snarare, dyrare konst. Dyrbar konst är ofta ett hett villebråd, och konsttjuvars högsta dröm att stjäla. Några kända konststölder genom tiderna kan vi läsa om i Dagens Nyheter, några av dessa listar vi här nedan:

  • År 1911 stals Mona Lisa från Louvren, Paris
  • År 1976 stals 118 tavlor av Picasso från Palais de Papes i Avignon, Frankrike
  • År 2000 stals två Renoir-målningar och ett självporträtt av Rembrandt från Nationalmuseum i År Stockholm
  • År 2002 stals två tavlor gjorda av Vincent van Gogh från Van Gogh-museet i Amsterdam
  • År 2003 stals Leonardo da Vincis Madonna med garnvinda från ett museum i Skottland
  • År 2004 försvann Edvard Munchs Skriet och Madonna i Oslo
  • År 2007 stals två Picassotavlor från Picassos dotters hus i Paris
  • I juni år 2009 stals ett av Picassos skissblock från ett museum i Paris
  • Hösten 2009 stals en målning av surrealisten René Magritte från Magritte-museet i Bryssel

konstnär som målarEn lite udda nyhet, som vi kan läsa om i tidningen Metro, är att datorer nu kan måla tavlor i exakt samma stil som kända konstnärer med artificiell intelligens. En sådan teknik, som förbrukar och exploaterar en konstnärs speciella stil, gör att många frågor väcks, bland annat vad som händer med konstens värde men även om upphovsrätt och plagiering. Det är alltså möjligt att få till en tavla, målad av en dator med artificiell intelligens, i samma känsla och stil som till exempel Edvard Munchs Skriet eller en annan känd konstnärs alster. Tekniken kallas för artificiella neurala nätverk och det handlar alltså om att datorer, precis som människor, gradvis kan lära sig nya saker. Läskigt och lite skrämmande tycker nog vissa, coolt och början på något nytt tycker garanterat andra.