Inte bara för barn

Det finns ingen övre åldersgräns på leksaker. Leksakstillverkarna blir alltmer medvetna om detta, och lanserar dyra leksaker tänkta för vuxna. Allra populärast bland vuxna med och utan barn verkar dock en leksak som är en klassiker i många svenska hem vara.

Allt fler leksaker köps av vuxna, för att användas av dem själva. Det kan handla om barndomsnostalgi, eller om att köpa de leksaker som man ville ha som barn men inte hade råd med. Det kan också handla om att köpa leksaker som ger möjlighet till kreativt skapande.

Det finns leksaker som skapas direkt med vuxna med god ekonomi i åtanke. Dit hör t.ex. japanska Bearbricks figurer, som släpps i begränsad upplaga i förslutna påsar, där man inte kan se vilken figur som finns i påsen innan man köpt och öppnat den. Men frågan är om inte den leksak som är mest populär bland vuxna är en som de flesta av oss känner igen från vår barndom.

Danmarks leksak är vårLegobitar

Danska Lego är numera världens största leksaksföretag. De senaste 15 åren har man breddat sig på många sätt. Det finns idag dataspel med Lego-tema, och filmer med legofigurer i huvudrollerna. Man skulle därför kunna tro att Lego har slutat tillverka sina klassiska plastklossar. Inget kunde dock vara mer felaktigt. Den avgörande faktorn bakom det faktum att Lego nu är finansiellt starkare än någonsin tidigare är deras klossar.

Det betyder inte att Lego har avstått helt och hållet från att kapitalisera på köpstarka vuxna. Ett exempel är de dyraste modellerna i Legos Star Wars-serie, bl.a. Millennium Falcon. Det är mer troligt att den köps av män i 30-årsåldern till dem själva än för att användas av barn. Men det är inte den här typen av modeller som har gjort Lego så populärt. Snarare är det möjligheten att skapa nästan vad som helst, även i andra material än Lego. Hur det går ihop kommer ni strax få reda på.

Lego som jobb

Men vi börjar med Bremlerbrick, ett stockholmsbaserat enmansföretag som specialiserat sig på modellbyggen av Lego. Gabriel Bremler var en entusiastisk legobyggare som barn, och återupptäckte plastklossarna som 19-åring, tack vare sin lillebror. Efter att han lyckats sälja en legomodell av Hötorgets tunnelbanestation till Storstockholms lokaltrafik startade han sitt företag, som bl.a. byggt modeller av Haninge centrum, Rudboda skola på Lidingö och Råsunda fotbollsstadion. Även om många inte kan leva på sitt intresse för Lego så är Bremler långt ifrån ensam om att bygga mer avancerade modeller på detta sätt. Fantastiska modeller av alla möjliga slag är bara en googling bort.

Lego som gjutform

Lego kan också användas som ett hjälpmedel till andra typer av skapande. Visste ni att det går att gjuta med betong i formar av Lego? Man kan t.ex. gjuta en ram som kan användas för att bygga ett sängbord eller en liten byrå. Enklast är att limma fast en grund av legobitar på en melaninskiva, med limpistol eller liknande, och sedan bygga en stabil form, som man fyller med betong. När betongen stelnat kan man plocka isär nästan hela formen, och tvätta de använda legobitarna i tvättpåse i maskin på låg temperatur. Sedan kan man använda dem till nya projekt.

Lådorna får man snickra ihop själv. Eller varför inte bygga dem i Lego?