Odling inomhus

Det är inte många generationer sedan som en majoritet av Sveriges befolkning var bönder. Idag är det inte så längre, men det går att odla en hel del ätbart, även om man bor i en liten lägenhet.

I det gamla bondesamhället odlade man det mesta av sina grönsaker själv. Idag är det fullt möjligt att leva enbart på livsmedel som odlats utanför Sveriges gränser, och transporterats hit med båt, tåg eller lastbil. Troligen är det därför som intresset de senaste åren har ökat för odling på hobbynivå. Kolonilotter är populärare än någonsin, och folkhögskolekurser i odling för husbehov – självhushållning – har blivit så populära att en del skolor även anordnar enveckors kurser på temat, för de som vill lära sig mer om självhushållning.

Även om idealet för många är att odla alla sina grönsaker själva så kommer de flesta inte så långt. För detta krävs mer odlingsmark, och mer arbete, än vad en kolonilott och ett heltidsarbete tillåter. Men det betyder inte att man behöver avstå från odlande. Det går att odla mycket även på liten yta.

Odling i fönstret

Till att börja med kan man odla grödor som potatis, tomater, aubergine och olika kryddörter i krukor i fönstret. Det blir inte någon riklig skörd, men många andra värden. Inte minst ger det en förståelse för hur mycket det skulle kräva att odla i större skala. Faktum är att det går att uppgradera sin vanliga ”täppa” i fönstret, slänga bort jorden och istället odla i lecakulor och näringslösning, som pumpas runt i ett system. Detta kallas för windowfarming, och kräver en hel del jobb, se bildtexten till den här artikeln.

Det finns dock en enklare lösning, som å andra sidan kostar lite mer. Det finländska företaget Plantui säljer inneträdgårdar, små enheter som laddas med speciella kapslar med frön, näringslösning och vatten. Modulen har inbyggda LED-lampor som ger växterna det ljus de behöver, och som ägare kan man skörda färsk basilika, skogskräppa eller pok choy.