Den populäraste hobbyn

Vad är egentligen en hobby? Många skulle nog säga; en sysselsättning som man gör för att det är kul och ger energi. Att följa ett intresse och våga ägna tid åt det man älskar att göra, just för att det känns bra. Vilken är den populäraste hobbyn egentligen?

 

En hobby kan vara allt från att pyssla inför jul och andra högtider, eller att bygga modellflygplan, måla med akrylfärger, dansa bugg eller kanske fotografera.

 

Vanliga och populära hobbys

 

En hobby med många män som ihärdiga utövare är inget mindre än modelljärnvägen. Nu tar detta fritidsintresse steget in i det digitala dessutom, genom att man med app kan styra allt från belysning till ljud, fart och rök. Med en videokamera fastsatt i loket kan man som åskådare till och med följa tågets färd på antingen en dator eller i en telefon. Mer om denna rullande hobby går det att läsa om i denna artikel från Blt.se.

Att vila och gå i skogen

I Svenska Yle går det att läsa om hur det finns tecken i samhället på att udda fritidsintressen blir allt mer ovanliga. Det som blir allt mer populärt är att göra ingenting. Något som en undersökning visar på är att ”gå ensam i skogen” är en växande hobby, eller ”att vila och meditera”. Kanske ett symptom på vår snabba, stressiga och ständigt uppkopplade värld. Det är vidare det enda fritidsintresse som ökat under de senaste tre till fem åren enligt analysföretaget Kairos Future – just att göra ingenting och vila upp sig. Men det betyder inte att man ligger på sofflocket och sover hela tiden utan att göra det som får en att känna sig lugn och avslappnad, vare sig det är att gå i skogen, leka med sin hund, paddla kajak eller kanske lyssna på musik.

 

Vad gäller fritiden betyder det att udda fritidssysselsättningar troligen kommer att fortsätta vara sällsynta. Allt fler betonar det eftersträvansvärda i det normala – Svenska Yle